Izdvajamo
klikcon logo

KLIKCon – Sajam gaminga i pop kulture!

KlikCon je prvi sajam igara, pop kulture i informacionih tehnologija van područja Beograda, a održaće se od 10. do 12. maja 2019. godine na Šumadija sajmu, u Kragujevcu

KLIKCon

Dnevna ulaznica: 300 RSD
Trodnevna ulaznica: 700 RSD

Workshop – SQL Server za programere – Miloš Radivojević

Workshop – SQL Server za programere – Miloš Radivojević

U subotu 16. maja, dok još traju mere i opasnost od zaraze Covid-19 virusom, organizujemo workshop SQL Server za programere. Radionica će trajati od 9:00 do 15:00 i sigurni smo da će biti izuzetno korisna za sve kojima je ova tema interesantna.

Koristimo još jednom dobru volju našeg Miloša Radivojevića, koji je raspoložen da u subotu odvoji nekoliko sati svog vremena kako bi nam pomogao da postanemo bolji u poslu koji radimo.

Miloš Radivojević je 6 puta uzastopno Microsoft Data Platform MVP, redovan predavač na brojnim konferencijama širom sveta i ko-autor knjige SQL Server Developers Guide 2017 sa Dejanom Sarkom i Vilijamom Durkinom.  Radi u Bwinu, i koosnivač je SQL Server Pass Austria. Više o Milošu možete pročitati na njegovom blogu.

Evo kako Miloš najavljuje koncept ove radionice, pa ako vam je zanimljivo prijavite se na linku ispod. Link za sam pristup radionici dobiće svi prijavljeni dan pred početak radionice, a video snimka neće biti.

 

“Dizajnom i razvojem baza podataka trebalo bi da se bave tzv. dejtabejz dizajneri i developeri, ali realnost je da većina firmi na raspolaganju ima samo programere i eventualno dejtabejz administratore, tako da se ove aktivnosti dele na te dve grupe i to najčešće tako da ih obavljaju isključivo programeri. Najveći broj SQL objekata i najveći deo SQL koda koji se vrti na produkcionim serverima većine malih i srednjih kompanija napisali su „obični programeri“. A (da se poslužimo eufemizmom) svi oni baš i nisu na ti sa bazama podataka.

 

Radeći dugo godina kao konsultant, a u poslednjih sedam godina koordinirajući razvoj baza podataka (SQL Server) u jednoj velikoj kompaniji sa stotinak programera i velikim i zahtevnim bazama, autor se dosta toga nagledao i najvažnije smernice za rad sa SQL Serverom meto u ovaj kompakt vorkšop. Jasno je da je nemoguće pokriti sve što je potrebno jednim jednodnevnim vorkšopom, ali ovaj svakako pokriva najvažnije.

 

Krećemo od temelja, sa savetima u vezi sa dizajnom tabela, zašto je to toliko važno, koje su tipične greške koje prave developeri (i ne samo developeri) i kako ih izbeći, uz par zgodnih anegdota.

 

Vorkšop se nastavlja omiljenim delom za mnogog developera – kako napisati upite koje će krasiti dobre performanse. Prate ga implementacije tipičnih programerskih zadataka u vezi sa bazom (elegantno uklanjanje duplikata, računanje running totala…), kao i demonstracija o tome kako foreach petlja može bude veoma bolna i kako se isplati dobro znanje Transact-SQL-a.

 

U drugom delu vorkšopa osvrnućemo se kratko na probleme koje programerima zadaje tzv. parameter sniffing, te kako da isti u svojim kompanijama izbegnu uzbuđenja koja može da priredi SQL injection.

 

Na kraju biće upriličena izložba tipičnih grešaka koje je programerski majndset pravio i pravi radeći sa objektima SQL Servera: što u vezi sa performansama, što sa funkcionalnošću, kao i (ne)razumevajući način na koji SQL Server rukuje greškama.

 

Vorkšop će doneti nešto za svakoga: neiskusni i početnici izbeći će tipične greške i biće usmereni kako treba da produbljuju znanje iz te oblasti, iskusniji će dobiti dodatne savete i sugestije, uz rekapitulaciju tipičnih grešaka. Možda nije najbolje učiti na tuđim greškama, ali je svakako manje bolno.

 

Učešće je besplatno za sve zainteresovane. Ovo je moj skromni doprinos prevazilaženju vanredne situacije u vezi sa koronom, koja će svakako potrajati duže, a verovatno biti i bolnija od nje same. Nadam se da će nekom biti od pomoći da spremnije dočeka poslovne izazove koji će uslediti.”

 

Link za radionicu svi prijavljeni dobice na mail 24 sata pre pocetka.

Date

09/05/2020

Category

Događaji, IT scena, Predavanja